SEO szakértő blog

A keresőmotorok algoritmusainak legfrissebb változásai: Hogyan befolyásolják a SEO stratégiádat?

SEO szakember

Ahhoz, hogy a keresőmotor-optimalizálásban (SEO) sikerrel járjunk, alaposan meg kell értenünk, hogy működnek a keresőmotorok algoritmusai. Még fontosabb, hogy naprakészek legyünk a legújabb változásokkal kapcsolatban, mert azok jelentősen befolyásolják a SEO stratégiánkat. A Google, amely a világ legnagyobb keresőmotorjának számít, rendszeresen frissíti algoritmusait, hogy javítsa a felhasználói élményt és csökkentse a spam és a manipulatív SEO taktikák hatékonyságát. Íme néhány friss algoritmus-változás, és hogyan befolyásolják a SEO stratégiát.

Google Page Experience Update

2023 júniusában a Google bevezette a Page Experience frissítést, amely nagy hangsúlyt fektet a felhasználói élményre. Ez a frissítés a Core Web Vitals mérőszámait (Largest Contentful Paint, First Input Delay és Cumulative Layout Shift) veszi figyelembe, amelyek az oldal betöltési sebességét, a interaktivitást és a vizuális stabilitást mérik. Ezen túlmenően, a Google figyelembe veszi a mobilbarát webdesign-t, a biztonsági kérdéseket (például a HTTPS használata), és azt, hogy az oldalakon vannak-e zavaró pop-up ablakok.

Ez a frissítés azt jelenti, hogy fontos a SEO szakember, hiszen az oldal tulajdonosoknak oda kell figyelniük a technikai SEO-ra, különösen a weboldalak sebességére és mobilbarát kialakítására. Ez azt is jelenti, hogy a felhasználói élmény még fontosabb lett a SEO szempontjából, tehát a webdesign és a felhasználói interfész (UI) kialakítása kulcsfontosságú.

Google MUM frissítés

A Google 2023 májusában jelentette be a MUM (Multitask Unified Model) algoritmusát, amely képes arra, hogy jobban megértse a bonyolult keresési lekérdezéseket, és mélyebben ásso a tartalmakban. A MUM 1000-szer erősebb, mint a korábbi BERT algoritmus, és több nyelvet is támogat, ami a nem angol nyelvű tartalmak esetében is előnyt jelenthet.

A MUM frissítés azt jelenti, hogy a SEO szakembereknek még jobban oda kell figyelniük a tartalom minőségére és relevanciájára. Mivel a MUM képes jobban megérteni a tartalom kontextusát, fontos, hogy a tartalom tényleg értékes és informatív legyen a felhasználók számára.

Google Passage Ranking frissítés

2023 februárjában a Google bevezette a Passage Ranking frissítést, amely lehetővé teszi az algoritmus számára, hogy a teljes oldal helyett a tartalom egyes részeit rangsorolja. Ez azt jelenti, hogy egy hosszú oldalon belül a releváns részletek is előre kerülhetnek a rangsorban, ha azok megfelelnek a felhasználó keresési szándékának.

Ez a frissítés azt jelenti, hogy a hosszú tartalmakat is érdemes optimalizálni a SEO szempontjából. A SEO szakembereknek oda kell figyelniük arra, hogy a tartalom jól strukturált és könnyen olvasható legyen, és minden szakasz önmagában is értéket nyújtson a felhasználóknak.

Összefoglalva, a Google algoritmusainak legújabb változásai nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználói élményre, a tartalom minőségére és relevanciájára, valamint a technikai SEO-ra. A SEO szakembereknek ezeket a változásokat figyelembe véve kell alakítaniuk a SEO stratégiájukat, hogy a weboldalaik továbbra is jó helyezést érjenek el a keresési eredményekben. A SEO folyamatos tanulást és alkalmazkodást igényel, és a legújabb algoritmus-változások ismerete segíthet abban, hogy a weboldalunk a lehető legjobb eredményeket érje el a keresőmotorokban.

Készítette: Császár Viktor SEO szakértő

2011 óta foglalkozom keresőoptimalizálással, szakterületem a SEO tanácsadás, a weboldalak technikai és on-site elemzése, a linképítés és a tartalommarketing. Magyarországon szinte egyedülálló módon komoly tapasztalatom van a Google helyi SEO (Google Cégprofil) területén is.

Megjegyzés írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük